Sobota 14.3.2015 Meteor Praha B - Sokol Královice 0:2

15.03.2015 14:45

Královice udolaly rezervu Meteoru zlepšeným výkonem ve druhé půli.

Královice, uvedené v zápise o utkání jako domácí tým (výměna pořadatelství) ve svém prvním jarním vystoupení nezaváhaly a po zásluze si odvážejí z Bedřichovské umělky všechny body. Mladá rezerva Meteoru stačila se svým soupeřem držet krok jen v úvodním dějství. Po změně stran začaly na umělém pažitu kralovat Královice a jejich výhra mohla být i výraznější.

Po opatrném začátku se v první vážnější šanci objevil královický Formáček, když hlavou prodlužoval Randův přímý kop, ale míč nakonec těsně minul levou tyč Prejzovy brány. Hosté odpověděli o chvíli později prudkou střelou Křtěna, která však skončila v náruči připraveného Hňupa. Ve 24. minutě zkoušel zdálky ohrozit hostujícího gólmana dalekonosnou střelou Krejča, ale ta neměla potřebné parametry.

Ještě tutovější šanci si Královičtí vypracovali ve 32. minutě, kdy po excelentně rozehraném Randově přímém kopu postupoval Pospíšil sám na Prejzu, jenže z několika kroků ho neprostřelil. Vzápětí si na další Randův centr šikovně naběhl Formáček, ale ani napodruhé nezamířil přesně. Mezi tyče se nevešla ani Randova dělovka z přímého kopu.

Na druhé straně pak rychlý útok Meteoru zastavoval vracející se Hyský jen osvobozujícím odkopem na roh. Po něm pak proletěl technický oblouček Minárčika jen těsně nad břevnem Hňupovy brány. A když pak v závěru poločasu na jedné straně Prejza zlikvidoval nebezpečné střely Randy a Pospíšila a na druhé Studnička nepřekonal z ostrého úhlu povyběhnutého Hňupa, odcházela obě mužstva do kabin za bezbrankového stavu.

Ten platil jen do 47. minuty. To měly Královice výhodu přímého kopu a vyhlášený šutér Randa to provedl znamenitě. Napřáhl snad ze čtyřiceti metrů, balón proletěl hradbou těl a skončil až za zády překvapeného Prejzy - 1:0. Lepší vstup do druhého poločasu si snad ani "domácí" nemohli přát.

A od tohoto okamžiku se valil na Prejzovu bránu jeden útok za druhým a přetížená obrana Meteoru často nevěděla, kam dřív skočit. V 51. minutě Formáček ideálně uvolnil na pravé straně Pospíšila, který své sólo zakončil bombou vedle bližší tyče. Pak po Šmídově přiťuknutí přeloboval Randa vybíhajícího Prejzu, ale míč nakonec skončil jen na břevně jeho brány. V 58. minutě se po hezké výměně Randy s Pospíšilem dostal do nadějné pozice Krejča, avšak jeho přízemní pumelice minula levou tyč.

Z ojedinělého útoku Meteoru bylo v 61. minutě horko i před Hňupovou bránou, když prudký centr Křtěna si málem Dušek zády srazil do vlastní sítě, míč na štěstí pro domácí proletěl kolem levé tyče mimo. Po devíti minutách se zase lacino dostal k odraženému míči Studnička, jenže zblízka ho mezi tyče nenasměroval.

Rozhodující okamžik zápasu přišel v 73. minutě, kdy Randovu pohotovou střelu srazil Holeček ve vápně rukou a penalta ve prospěch Královic byla na světě. Míč si postavil Formáček a přízemní střelou k levé tyči zvýšil na 2:0.

Šest minut před koncem mohl ještě nepříznivý stav korigovat z přímého kopu Hanek, ale Hňup mu jeho jedovatou ránu do pravé šibenice bravurně vyrazil.

Výhra Královic je naprosto zasloužená, rozhodly o ní zejména úvodní minuty druhého poločasu. Meteor se určitě v lepším světle předvedl v podzimním představení v Královicích, tentokrát své příznivce výkonem zklamal.

 

Sokol Královice - Meteor Praha B 2:0 (0:0)
Branky:
47. Randa, 73. z penalty Formáček. ŽK: 30. Formáček - 73. Holeček, 88. Čonka.
Rozhodčí: Gunitš - Stěhule, Hradil. Diváků: 90.
Královice: Hňup - Dušek, Hyský, Slováček, Hořický - Pospíšil, Krejča (89. Bialonczyk), Šmíd, Horáček
(46. Richtrmoc) - Randa, Formáček. Trenér: Martin Hyský.
Meteor B: Prejza - Leitner, Čonka, Jiřík, Pergl (65. Holeček) - Křtěn (79. Svozil), Hanek, Minárčik, Janda - Studnička (79. Kurtiashvili), Junek (65. Pilík). Trenér: František Kopač.

 

Hlasy trenérů:
Martin Hyský (Královice):
„Jsem spokojený s výsledkem 2:0. První poločas od nás nebyl dobrý, nějaké šance jsme měli, ale Meteor byl herně lepší, dobře kombinovali, ale do extra šance se nedostali. Druhý poločas hodně ovlivnil ten gól na začátku. Byl trošku náhodný, když standardka propadla až do branky. To vždycky týmu pomůže. My jsme se uklidnili a začali jsme být jistější na míči. Pak bylo otázkou času, kdy dáme druhý gól. Měli jsme minimálně tři vyložené šance - Pospíšil, Randa, Krejča. Nakonec padl gól z penalty, která byla jasná. Za druhý poločas musím mužstvo pochválit, hrálo velice dobře.”
František Kopač (Meteor B): „Jestliže si nedokážeme poradit na domácím hřišti se soupeřem, jako jsou Královice, tak to svědčí o tom, že klukům něco fotbalového ještě hodně chybí. První poločas byl vyrovnaný, ale já si myslím, že takového soupeře musíme přehrát. Kluci trénují 4x až 5x v týdnu, tak ti mladí kluci na tom hřišti musí být vidět. Je to ale také o té vůli v momentě, kdy se nedaří, ta nám bohužel chyběla a soupeř nás potrestal. První gól velice laciný z přímého kopu, pomalu z půlky hřiště , pak penalta nesmyslná. Těžko se mi takový zápas hodnotí. Musíme si s kluky promluvit, buď budou odevzdávat všechno a nebo to nemá cenu.”

 

Nejlepší hráč podle fotbalpraha.cz:  Tomáš Randa (Královice)