Sobota 27.10.2012 FC Háje - Sokol Královice 2:3

27.10.2012 16:40

V 11. kole Pražská teplárenská přeboru Prahy zvítězili fotbalisté Královic v dramatickém utkání na hřišti FC Háje 3:2 a dotáhli se na první tým tabulky.

 

Ani velmi těžký terén nezamezil fotbalistům Hájů a Královic v tom, aby předvedli pěkný zápas plný šancí a zajímavých momentů. Napínavá přetahovaná skončila šťastněji pro fotbalisty Královic, když Petr Koranda dal v nastaveném čase vítězný gól na 3:2. Háje přitom mohly v rozmezí od 50. do 70. minuty rozhodnout utkání ve svůj prospěch. V té době Královice odpadaly, ale dokázaly se zase parádně zvednout.

Chvíli trvalo, než se hráči vyrovnali s čerstvě napadaným sněhem. Pět minut to byla místo fotbalu spíš klouzaná. První se osmělil královický Formáček, napřáhl těsně za vápnem, ale trefil místo, kde stál gólman domácích. Před brankami bylo poměrně rušno, oba týmy sympaticky útočily, ale Háje byly blíž vedení. Nejdřív Vlasákův nepovedený centr přeplachtil brankáře Havlíka, jenže netrefil branku. Pak po pěkné kombinaci domácích vběhnul Hruška drze mezi obránce a brankáře, který promáchnul míč, ale stačil se ještě vrátit a domácí záložník ho z úhlu neprostřelil. Po následném rohu hlavičkovali domácí vedle.

Za Královice to zkoušel střelou z 15 metrů Krejča, ale netrefil branku. Ač byla hra vyrovnaná, Háje byly v této fázi nebezpečnější. Vyhlášený technik Janoušek se i na velmi těžkém terénu nebál jít do kličky, obelstil dva královické hráče, ale jeho sražená střela šla těsně vedle tyče. Domácí lavička už viděla míč v síti a chvíli slavila gól... Blízko brance byl také útočník Královic Zikmund, který pálil pohotově z otočky, ale brankář domácích míč vypíchl na roh. Ve 31. minutě pak předvedl skvělý zákrok proti Šmídovi, jenž se rychlou zasekávačkou zbavil obránce, ale zblízka sám proti gólmanovi neuspěl.
Jak na to mu ukázal ve 41. minutě Formáček. Tomáš Randa si vzal míč u lajny, proháčkoval se do středu a posunul na volného spoluhráče s číslem 11, který svůj nájezd z levé strany provedl perfektně: udělal kličku domácímu gólmanovi a do prázdné branky nekompromisně zavěsil. Do poločasu stihnul ještě hlavičku po rohovém kopu, ale střílel těsně vedle.
Formáček byl aktivní i po změně stran, vypálil bez přípravy křížem, míč se krásně nesl vzduchem, jenže mimo tyče. Pak ale Královice přestaly být aktivní, Háje zvýšily obrátky a výsledkem byly dva góly v královické síti plus další velmi nadějné šance domácích. Fantastickou dvacetiminutovku zažíval hlavně pravý obránce Vlasák. Nejdřív po rohu těsně nedosáhl na míč, který by jinak uklízel do prázdné branky. Po dalším výletu do pokutového území soupeře se řítil ze strany sám na Havlíka, pálil na vzdálenější tyč, ale o kousek netrefil branku. Gól přinesl Hájům útok z levé strany: Boháč krásně trknul do centru hlavou, míč se odrazil od tyče metr před čáru, kde ho pohodlně nasměroval do sítě domácí Novák. Domácí viditelně ožili, cítili šanci, protože Královice zalezly na svojí polovinu a jakoby jen čekaly, co se bude dít. V 57. minutě je Háje vytrestaly akcí na tři doteky přes celé hřiště. Brankář Tlustý poslal dlouhý nákop na Nováka, ten přesprintoval svého mnohem známějšího jmenovce z Královic, přihrál před branku Vlasákovi, který svůj další sprint zakončil gólovou střelou. Královice byly v útlumu a domácí měli další šance: Hruška zasekl Hrazdírovi míč a byl zcela sám před Havlíkem, který ale souboj vyhrál a jasnou gólovku vyrazil. Následně pálil Janoušek z hranice šestnáctky v další obrovské šanci, jenže po zemi těsně minul.
Královičtí trenéři poslali do hry tři nové hráče a vysunuli zkušeného exligistu Nováka ze stopera do zálohy. V tu chvíli se obraz hry zcela změnil. Právě Novák se fantasticky prokličkoval mezi třemi obránci, zblízka vypálil, ale Tlustý předvedl zákrok jako Dominik Hašek a „semaforem“ míč zastavil. Na střelu Formáčka v 81. minutě však již nedosáhl - Formáček využil přistrčení Nováka a domácího gólmana technicky obstřelil po zemi. Vyrovnáno.
Za dvě minuty si oba role vyměnili, když Formáček navedl míč na střed, posunul ho na nabíhajícího Nováka, který svůj výpad zakončil nádherným lobem přes Tlustého. Úžasný fotbalový moment, bohužel rozhodčí Fiedler signalizoval Novákův ofsajd, což hosté nemohli vydýchat. A právem. Novák v ofsajdu být nemohl, neboť sprintoval z hloubi pole, takže tenhle gól měl platit...

Oba celky se hnaly za vítězným gólem. Hájecký Vlasák pálil do gólmana, královický Šmíd mířil lépe, ale Tlustý vytáhl míč na roh. Když už se zdálo, že si oba týmy rozdají po bodu, přišel faul domácích na střídajícího Dufka v rohu hřiště. Sám postižený si postavil míč ke "zkrácenému rohu" a posadil ho na hlavu stopera Korandy, který balón prodloužil do sítě. V tu chvíli už běžel nastavený čas utkání. Královičtí se po „last minute“ gólu v euforii srotili u lajny, ale na svou polovinu už doběhnout nemuseli, protože rozhodčí Stumpf ani nenechal rozehrát a ukončil zápas.

FC Háje – Sokol Královice 2:3 (0:1).
Branky: 52. Novák, 57. Vlasák – 41. a 81. Formáček, 90.(+1) Koranda. Hráno bez karet. Rozhodčí: Stumpf – Novotný, Fiedler. Diváků: 50.
Háje: Tlustý – Vlasák, Krejčí (88. Hrůza), Dub, Pravenec – V. Hruška (79. Šůs), Bednář, Brož, Jakub Novák (85. Janeček) – Janoušek – Boháč.
Královice: Havlík – Bílek, Koranda, Jiří Novák, Hrazdíra (67. Přibyl) – Krejča, Šmíd, Votava, Randa (71. Dufek), Formáček – Zikmund (79. Holeček).

Hlasy trenérů
Zdeněk Slabý (Háje): „Hodnocení je podobné, jako po předchozích zápasech: Nehrajeme vůbec špatně, ale stejně prohráváme. Zápas měl dobrý náboj, otočili jsme na 2:1 a měli několik dobrých šancí rozhodnout. Soupeř byl v tu chvíli na lopatkách, šlapal vodu, jenže jsme nebyli schopní přidat další góly. Místo toho Královice vysunuly Nováka do středu zálohy a tenhle tah jim vyšel. Začalo to chodit prostředkem, nedokázali jsme ho bránit. Další věc je, že když vedeme, neuchylujeme se k bránění náskoku, ale pořád chceme útočit a soupeře dorazit. Pak je větší riziko, že inkasujeme z brejků. Možná jsme mohli víc podržet míč, nehnat se tolik dopředu, ale takový je fotbal, bohužel.“
Jan Hegedüs (Královice): „Počasí fotbalu moc nepřálo, nebylo to o technice, pohybu, ale spíš o náhodě, kdo koho přetlačí. Navíc vůbec nejsme zvyklí hrát na umělce, ale dopadlo to pro nás výborně. Jen mě mrzí, že to nemusely být nervy až do konce, protože jsme dali regulérní gól už v 83. minutě, ale pan Fiedler zvedl takový ofsajd... To byla podle mě velká chyba, bohužel. Povedlo se nám střídání, i tah s Jirkou Novákem. Musím ocenit soupeře, Háje hrají výborný fotbal, bojovaly o výhru do poslední chvíle, asi by bylo spravedlivější, kdyby měly oba týmy po bodu.“

Na videozáznam z utkání se můžete podívat zde