Sobota 19.10.2013 Sokol Královice - ČAFC Praha 2:0

20.10.2013 16:36

V domácím utkání 10. kola Pražská teplárenská přeboru Prahy zvítězili fotbalisté Královic nad ČAFC Praha 2:0.

V souboji dvou sousedů v tabulce využili fotbalisté Královic výhody domácího prostředí a v pohledném utkání přibrzdili dobře rozjetou Čafku se třemi výhrami v řadě. Hosty dlouho udržoval v naději na lepší výsledek vynikající Drahorád v brance, ale Pospíšilova branka dvacet minut před koncem je definitivně zlomila.

Domácí vlétli do zápasu jako uragán a už po pěti minutách mohli jít do vedení, když Pospíšil využil nedorozumění v hostující obraně a řítil se sám na Drahoráda, jenže ten byl proti a šanci zneškodnil. O minutu později už ale bylo vše jinak. Pospíšil křížnou přihrávkou vysunul kupředu Formáčka, ten se před vápnem šikovně uvolnil a přízemní střelou otevřel skóre - 1:0.

A v 10. minutě mohlo být s hosty ještě hůře, když po Formáčkově přihrávce nabíhající Randa v jasné šanci hostující bránu přestřelil. Po dalších čtyřech minutách zase Randa ideálně uvolnil Pospíšila, který své sólo zakončoval nepřesnou střelou na zadní tyč a dobíhající Dušek nestačil skákající balón usměrnit do sítě.

Ve 23. minutě pak po dlouhém výkopu Formáček hlavou prodlužoval míč na Krejču, jenže jeho nápřah z hranice šestnáctky skončil nad břevnem. Hosté byli v úvodních minutách jakoby zakřiknuti a jen pomalu se dostávali do tempa. Kopeckého v brance poprvé vážněji zaměstnali až ve 25.minutě, kdy z pravé strany prudce odcentroval Jerie. Pak to dalekonosnou střelou zkoušel Nagy, avšak domácí gólman byl připraven.

Ve 36. minutě Hyský ještě z vlastní poloviny vysunul kolmicí kupředu Randu, který se pak opřel do míče a Drahorád s jeho skákavou ránou měl plné ruce práce, aby ji vytěsnil na roh. Za další tři minuty pak na druhé straně měli hosté výhodu přímého kopu, který rozehrál Vilhelm a Hyský v posledním okamžiku odvracel balón na roh. Ten zprava rozehrál Jerie a nabíhající T. Kaliba parádní rybičkou orazítkoval levou tyč Kopeckého svatyně. Jak se později ukázalo, byla to největší šance hostů v zápase.

I druhý poločas začali domácí aktivněji. Ve 49. minutě prodlužoval Hyský hlavou Randův přímý kop jen do náruče připraveného Drahoráda. Pak se ve vápně šikovně uvolnil Formáček, ale na Drahorádovi nevyzrál. Ten si s jeho umístěnou střelou poradil. Na druhé straně to po Ulrichově přihrávce z úhlu zkoušel Blažek, ale rozvlnil jen boční síť Kopeckého brány.

V 62. minutě se po přihrávce Formáčka objevil tváří v tvář Drahorádovi agilní Pospíšil, ale nastřelil jen gólmanovu nohu. Pak se hezkou individuální akcí prezentoval obránce Záhorec, dostal se až na dostřel hostující brány, ale pálil prudce nad. Ani hosté nezůstávali se střelbou pozadu. V 69. minutě pálil snad ze třiceti metrů Nagy, ale Kopeckého nijak neohrozil.

Hned v následné minutě pak udeřili domácí podruhé a stálo to opravdu za to. Randa, tentokrát v roli špílmachra, vysunul milimetrovým pasem na pravé straně Pospíšila, ten zatáhl balón až do vápna a přízemní střelou prostřelil bezmocného Drahoráda na 2:0. Gól domácí tým viditelně uklidnil a mohly
přijít i další.

V 76. minutě se po přiťuknutí Záhorce objevil Pospíšil znova sám před brankou hostů, ale Drahorád měl navrch. Pak po Randově rohu byl blízko třetí brance Hyský, ale nakonec z toho byl jen další rohový kop.

V samotném závěru se k ohrožení dostali i hosté. Nejdříve po střele Vrňáka dorážel z ofsajdové pozice do sítě Nagy a v poslední minutě pak střídající Dratva umístěnou ránou pořádně protáhl Kopeckého. Domácí gólman však čisté konto udržel.

Fotbalisté Královic vyhráli naprosto zaslouženě, ve všech řadách byli lepší než soupeř a jejich vítězství mohlo být i vyšší. Čafka tentokrát nepodala optimální výkon, ale Drahorád v brance čaroval.

 

Sokol Královice - ČAFC Praha 2:0 (1:0)
Branky
: 6. Formáček, 70. Pospíšil. ŽK: 7. Dušek - 57. T. Kaliba. Rozhodčí: Hrubeš - Moudrý, Rodová. Diváků: 100.
Královice: Kopecký - Záhorec (85. Richtrmoc), Hyský, Plánička, Slováček - Krejča, Šmíd, Randa, Dušek
(90. Škobis) - Pospíšil, Formáček. Trenér: Martin Hyský.
ČAFC: Drahorád - Přibyl, Vrňák, T. Kaliba, Vilhelm (46. J. Kaliba) - Jerie (61. Kural), Bláža, Nagy, Ulrich - Blažek (78. Dratva), Kovář. Trenér: Zdeněk Herink.

Hlasy trenérů
Martin Hyský (Královice):
„Vynikající, že jsme dnes vyhráli 2:0. Poprvé jsme nedostali gól, což je velké pozitivum. Zápas byl pro nás složitý. Je už těžký terén. Čafka byl nepříjemný soupeř, hrála důrazně
v osobních soubojích. V první půli jsme měli štěstí při dvou standardkách. Jednou těsně vedle, jednou tyčka. My v první půli mohli vést 3:0, neproměnili jsme jasné šance. Vítězství je zasloužené, jsem spokojen
a doufám, že to tak bude pokračovat i nadále.”
Zdeněk Herink (ČAFC): „Dnes se mě zápas nehodnotí dobře. Nezvládli jsme začátek. Tam jsme soupeře pustili do vedení. Byli jsme zakřiknutí delší čas. Nebyli jsme tak aktivní, jako v minulých zápasech, nebyli jsme důslední v obraně. Soupeř nás přehrával, dostával se do šancí. Dnes nám dobře zachytal Drahorád. Byli jsme nebezpečnější až ke konci prvního poločasu, kdy pak po rohu tam Tomáš Kaliba trefil hlavou tyč. Bylo to ale málo z naší strany směrem dopředu. Měli jsme tam hodně ztrát balónů. Jsem zklamaný výkonem. Druhou půli jsme byli bez šancí. Soupeři gratuluji k vítězství, dnes jsme si nezasloužili vyhrát. Chvátal je zraněn, nemohl nastoupit.”

 

Nejlepší hráč podle fotbalpraha.cz: Eduard Formáček (Královice)