Sobota 15.08.2015 ABC Braník - Sokol Královice 1:2

16.08.2015 16:49

V úvodním zápase nového ročníku nejvyšší pražské fotbalové soutěže zvítězili fotbalisté Královic na hřišti nováčka ABC Braník 2:1.

Do zápasu nastoupil tým Královic i s novými tvářemi - brankářem Jeřábkem, stoperem Fischerem a střelcem Nyklem. Úvod zápasu měli na kopačkách míč více času hosté z Královic. Na začátku 7. minuty rohový kop Randy propadl k Nyklovi, který svou střelou nepropálil hradbu bránících těl. Domácí se dostali k prvnímu ohrožení branky ve 13. minutě, kdy po centru Pilíka pálil Tsonev, ale našel jen připraveného Jeřábka. Na konci první dvacetiminutovky byla tvrdá střela domácího Šalandy zlikvidována za cenu rohového kopu. Ve 25. minutě se ocitl v úniku Nykl a jeho zakončení jen o centimetry minulo pravou tyč domácí branky. O tři minuty později podnikl typický únik z levé strany Formáček, který ve vápně našel nabíhajícího Randu, ale ani jeho pokus nenechala dobře fungující obrana domácích projít až ke Kudláčkovi.

37. minuta přinesla první důležitý moment utkání. Domácím se povedla akce na levé straně a Pilíkův průnik do pokutového území zastavil až faulem brankář Jeřábek a rozhodčí Gunitš neváhal ukázat na penaltový puntík. Navíc ocenil Jeřábkův zákrok žlutou kartou. K zahrání pokutového kopu se postavil domácí kapitán Cvrček a střelou do středu branky dal první letošní branku Braníka v Pražská teplárenská přeboru Prahy - 1:0.

V samém závěru první půle se ještě pokusil zatočit do branky rohový kop Cvrček, ale Jeřábek vyboxoval míč do bezpečí a touto akcí skončil první poločas za příznivého stavu pro Braník.

Do druhého poločasu nastoupil tým hostů s odhodláním změnit výsledek utkání. Již v 52.minutě se Formáček uvolnil na levé straně a jeho střela skončila na břevně domácí branky. Braník se ovšem nechtěl jen bránit a diváci viděli kvalitní zápas. V 57.minutě předvedl Cvrček slalom přes půl hřiště a jeho přihrávku gólově zakončil Trávník, avšak z ofsajdového postavení, které rozhodčí správně odpískali. Za dvě minuty již bylo vyrovnáno, když Formáček uvolnil Pospíšila a ten si již v zakončení poradil - 1:1. 

V 63.minutě trefil Slováčkův dlouhý pas z voleje Pospíšil a jen o kousek minul tyč domácí branky. Za dalších pět minut se již skupinka fanoušků a fanynek z Královic dočkala vedoucí branky. Domácí zbytečně ztratili ve středu hřiště míč a Randa načechraným obloučkem vyzval ke skórování Formáčka, který tím nepohrdl - 1:2.

Domácí se pokoušeli s výsledkem něco udělat, ale hostující obrana pracovala dobře. Výjimkou byla střela Šalandy ze 71. minuty, kterou Jeřábek vyrazil na rohový kop. V závěru utkání se hosté dostávali častěji do již otevřené obrany Braníka a v 86. minutě po brejkové akci a krásném přenechání Formáčka trefil Randa střelou z 18 metrů tyč domácí svatyně.

Ani v nastaveném čase se již s výsledkem nic nestalo a fotbalisté Královic tak vstoupili do nového ročníku vítězně. Nutno podotknout, že domácí předvedli velmi dobrý výkon a budou v nejvyšší pražské fotbalové soutěži pro každého soupeře velmi těžkým protivníkem.

 

ABC Braník - Sokol Královice 1:2 (1:0)
Branky
: 37. Cvrček - z penalty, 58. Pospíšil, 68. Formáček. ŽK: 79.Šalanda - 24. Randa, 37. Jeřábek, 50. Nykl, 66.Pospíšil. Rozhodčí: Gunitš - Stumpf, Polena. Diváků: 120.

Braník: Kudláček - Kodytek (56. Matera), Mráz, Kučera, Šalanda - Ceccarelli (67. Novák), Tsonev (67. Vala), Pechar, Cvrček - Trávník, Pilík. Trenér: Roman Truneček
Královice: Jeřábek - Hořický, Hyský, Fischer, Slováček - Krejča, Randa (86. Richtrmoc), Záhorec - Pospíšil, Nykl, Formáček (90. Hrazdíra). Trenér: Martin Hyský

Hlasy trenérů:
Roman Truneček (Braník):
 „Porážka hodně mrzí, s Královicema se dalo hrát. Po zbytečných chybách jsme dvakrát inkasovali a pak museli útočit do plných. Soupeř předvedl kvalitní výkon a výsledek byl otevřený až do konce. Myslím, že jsme si dnes vybrali i trochu nováčkovskou daň. Pokusíme se zabodovat příští týden v Cholupicích. Děkuji všem fanouškům, kteří dnes do Braníka na novodobou premiéru v Přeboru zavítali.”
Martin Hyský (Královice): „Na úvod soutěže velmi dobré utkání. Po nepříliš povedené přípravě se nám hra celkem dařila a již v prvním poločase měl velkou příležitost Petr Nykl. Domácí se dostali do vedení ke konci poločasu z penalty, která byla. Druhý poločas jsme již byli lepším týmem. Nám hrozilo nebezpečí především ze standardních situací a jsem rád, že jsme to dobře ubránili, na rozdíl od přípravy, kde jsme hodně branek inkasovali. Družstvo Braníka předvedlo kvalitní výkon a v soutěži se určitě neztratí.”

 

Nejlepší hráč podle fotbalpraha.cz:  Eduard Formáček (Královice)