Neděle 23.3.2014 Meteor Praha B - Sokol Královice 0:3

24.03.2014 16:48

Po vítězství na hřišti Meteoru Praha B získali fotbalisté Královic zpět osmibodový náskok na čele tabulky.

Již jednou si Královice na čele tabulky vypracovaly osmibodový náskok. V minulém kole z něj, po remíze s Motorletem, odmazaly dva body, ale v 18. kole si ho vzaly zpět.

Po vyloučení domácího Čonka v závěru prvního poločasu fotbalisté Královic dokonale využili nabídnutou přesilovku a třemi trefami v rozmezí dvanácti minut rozhodli zápas. Zasloužila se o to vyhlášená střelecká trojka Formáček, Pospíšil a Randa, která už zatížila konto soupeřů třicetsedmkrát.

První poločas příliš vzruchu před oběma brankami nepřinesl. Hra obou týmů vycházela především ze zajištěné obrany, hlavně domácí moc dobře věděli, odkud hrozí největší nebezpečí. Proto se obě královická tykadla Formáček a Pospíšil nemohla dlouho prosadit. Domácím zakládal většinu akcí Vobořil, který pracoval na velkém prostoru.

V 18. minutě po centru domácích se pomalu dostával do šance nabíhající Studnička, ale Plánička pohotovým skluzem nebezpečí odvrátil. Pak po Vobořilově akci měl vedoucí branku na kopačce opět vysunutý Studnička, jenže střela mu byla v posledním okamžiku sražena. Ve 27. minutě pro změnu na druhé straně, po faulu Čonky na Formáčka, kroutil Randa přímý kop na bližší tyč, ale pozorný gólman domácích se nenechal překvapit.

Po půlhodině vysunul Plánička na levé straně dlouhým pasem Formáčka, ten se vřítil do vápna , avšak tam ho čistě odzbrojil Pikous. Rozhodujícím okamžikem pro další vývoj zápasu pak byla 44. minuta, kdy domácí Čonka na půlce zbytečně fauloval, uviděl druhou žlutou kartu a zápas pro něho předčasně skončil.

Do druhé půle tak nastoupil domácí tým nejen bez potrestaného Čonky, ale navíc i bez dvou zraněných Vobořila a Ludvika. Úvodní minuty nenaznačovaly, že by v domácím celku nastalo velké oslabení. Ve 48. minutě se po přihrávce Jandy opřel prudce do míče Boruta, ale mířil těsně vedle pravé tyče. Po dalších pěti minutách se dostal před vápnem k odraženému míči Studnička a Havlík měl plné ruce práce, aby jeho střelu zkrotil.

Jenže vzápětí zaútočili hosté, Krejča po pravé straně pronikl až do vápna, z úhlu prudce vypálil a padající Pikous míč tak přizvedl, že Voska ho jen s vypětím vytěsnil nad břevno. Na Randův roh z levé strany si nejvýše naskočil Formáček a hlavou otevřel skóre - 0:1. Neuběhla snad ani minuta a přišel další rychlý útok hostů, při kterém Formáček našel křížnou přihrávkou před brankou nabíhajícího Pospíšila, který pak téměř do prázdné brány zvýšil na 0:2.

V 61. minutě po hezkém dloubáčku Formáčka mohl Randa přidat třetí úder, avšak jeho technickou parádu do horního růžku stačil Voska vytlačit nad břevno. Randa si přesto další zásah připsal, a to o šest minut později. Předcházel tomu milimetrový Formáčkův pas nabíhajícímu Pospíšilovi, kterého zastavil až nedovolený zákrok obránce Boruty. A protože to bylo už uvnitř vápna, dostali hosté výhodu penalty. Randa ji bezpečně proměnil a upravil na konečných 0:3.

Pak se ještě po Randově kolmici objevil v čisté ložence znovu Pospíšil, ale na výsledku se již nic nezměnilo. Královice si odvážejí tři body zcela zaslouženě, v prvním poločase se sice těžko prosazovaly ale početní převahu po změně stran využily znamenitě.

 

Meteor B - Sokol Královice 0:3 (0:0)
Branky:
55. Formáček, 56. Pospíšil, 67. z penalty Randa. ŽK: 35. Jiřík, 36. Čonka, 67. Boruta - 37. Šmíd.
ČK: 44. Čonka (Meteor B). Rozhodčí: Tomšů - Tikal, Hlavnička. Diváků: 50.
Meteor B: Voska - Jiřík, Pikous, Janiga, Boruta (73. Jasz) - Čonka - Janda I., Vobořil (46. Veselý), Kudrlička - Studnička, Ludvik (46. Hromas). Trenér: Jaroslav Žák.
Královice: Havlík - Záhorec, Hyský, Plánička (58. Hořický), Slováček - Krejča, Šmíd (75. Allram), Randa, Dušek (83. P. Dufek) - Pospíšil (84. Muran), Formáček. Trenér: Jiří Plánička.

Hlasy trenérů
Jaroslav Žák (Meteor B):
„Myslím, že v první půli jsme hráli dobře. Dokonce jsme měli možná víc ze hry. Bohužel jsme to nedotáhli k nějakému gólu, nebo k nějakému brankovému vyjádření. Do druhé půle to ovlivnilo to vyloučení. To bylo jasné. Navíc se střídali další dva hráči kvůli zdravotním problémům. Středová dvojice se tak rozpadla. Nezvládli jsme standardní situaci, chtěli jsme hrát aktivněji. Královice jsou dobré mužstvo, s tím že mají převahu si poradí.”
Jiří Plánička (Královice): „Když to hodnotím od začátku, tak soupeř byl velice kvalitní. My věděli, že B mužstva jsou silná. Myslím, že tohle byl kvalitnější soupeř než Motorlet, zejména fyzicky, kluci byli naběhaní. První půli jsme se vpředu moc neprosazovali. Do druhé půle nám pomohlo to vyloučení.
U Meteoru se prostřídali někteří hráči, to naši hru trošku usnadnilo. Po prvním gólu jsme to utkání už ukočírovali sami. Dnes jsme dali příležitost i klukům, kteří jsou na lavičce. S výhrou jsme určitě spokojeni.”

 

Nejlepší hráč podle fotbalpraha.cz: Eduard Formáček (Královice).