Sobota 23.11.2013 Sokol Královice - Union Vršovice 2:0

24.11.2013 14:26

Královice si v posledním podzimním kole poradily s druhými Vršovicemi a potvrdily své postavení na čele tabulky, kde přezimují s pětibodovým náskokem jako Sparta v lize.

Znovu v domácím azylu na umělce Újezdu Praha 4 se hrál od úvodního hvizdu rychlý a technický fotbal, kterému nechybělo potřebné nasazení. Na obou týmech bylo znát, že jim jde o hodně. Domácí Královice mohly případnou výhrou svému soupeři odskočit až na rozdíl šesti bodů, Vršovice by se zase případnou výhrou na svého soupeře bodově dotáhli.

Úvodní minuty příliš vzruchu před oběma brankami nepřinesly. Do první střelecké příležitosti se dostal až ve 14. minutě po Zukalově přiťuknutí hostující Špaček, ale pálil prudce nad. Po pěti minutách to na druhé straně pohotově z otočky zkoušel Formáček, avšak Maha byl připraven a ránu mu zneškodnil.

Ve 26. minutě se vápně hostů doslova prodral k míči agilní Formáček, jenže jeho první střelu mu Maha bravurně vyrazil a následná dorážka rovněž z jeho kopačky proletěla kolem tyče do zámezí. Pak se v rozmezí pěti minut pokoušel Šmíd třikrát vysunout za hostující obranu rychlonohého Pospíšila,toho ale pokaždé zastavil zvednutý praporek asistenta.

V závěru poločasu tlak domácích sílil a s ním přišly i další gólové šance. Ve 38. minutě Pospíšil z pravé strany přesně načechral balón na Formáčkovu hlavu, avšak ten z malého vápna Mahu nepřekonal. Ještě větší příležitost se zrodila o minutu později, když po Mahově nepřesné rozehrávce zachytil míč Formáček, vysunul kupředu Pospíšila, jenže jeho slabou dorážku do prázdné brány stačil ještě Maha obětavým zákrokem z brankové čáry odvrátit.

A když pak tři minuty před přestávkou si na druhé straně Havlík poradil s pohotovou střelou Kříže, odcházela obě mužstva do kabin za bezbrankového stavu.

Ten se mohl změnit už po dvou minutách druhé půle, kdy napřáhl prudce ke střele Formáček, ale pozorný Maha byl proti a vytěsnil míč na roh. Pak se ve dvou dobrých příležitostech objevil Pospíšil, avšak vždy měl mušku značně vychýlenou.

Citelným oslabením hostujícího celku byl odchod zraněného Kučery, kterého v 62. minutě nahradil Minha. Hosté, s přibývajícím časem, jakoby více mysleli na remízu a do velkého útočení se nepouštěli. A to byla voda na mlýn domácím, kteří začali přidávat na obrátkách. Stále více se tlačili na polovinu soupeře a bylo jen otázkou času, kdy to tam spadne.

A netrvalo to dlouho. V 69. minutě měli výhodu přímého kopu snad ze čtyřiceti metrů a vyhlášený šutér Randa to provedl parádně. Postavil si balón a po krátkém rozběhu vymetl pavučinu v levé šibenici Mahovy brány. Ten, i když dělal co mohl, na střelu byl krátký - 1:0.

Neuběhly snad ani čtyři minuty a domácí udeřili podruhé. U zrodu akce byl tentokrát Dušek, který ještě z vlastní poloviny vysunul dlouhým pasem Formáčka. Ten byl u míče dříve než vybíhající Maha a přesným lobem rozvlnil síť jeho svatyně - 2:0. Zápas tak byl rozhodnut.

Za několikerého střídání pak dospěl zápas k samotnému závěru. Domácí měli hru už plně pod kontrolou
a čekali jen na závěrečný hvizd.

Výhra Královic je naprosto zasloužená. Potvrdily dobrou podzimní formu a po zásluze přezimují na vedoucí příčce. Vršovice dlouho držely krok, ale Randova parádní trefa je definitivně zlomila.


Sokol Královice - Union Vršovice 2:0 (0:0)
Branky:
69. Randa, 73. Formáček. ŽK: 71. Dušek - 32. Koutenský. Rozhodčí: David - Tikal, Šťástka.
Diváků: 120.
Královice: Havlík - Záhorec, Hyský, Plánička, Slováček - Krejča, Šmíd (77. Richtrmoc ), Randa (84. Allram), Dušek (90. Škobis) - Pospíšil, Formáček. Trenér: Martin Hyský.
Vršovice: Maha - Minařík, Protivinský, Šimr, Zukal - Kučera (62. Minha) - Janout, Kuč, Koutenský, Kříž
(81. Baum) - Špaček (74. Vošta). Trenér: Pavel Homolka.

Hlasy trenérů
Martin Hyský (Královice):
„Myslím, že jsme vyhráli zaslouženě. První poločas byl vyrovnaný, měli jsme tam jednu šanci Pospíšilem, kterou jsme neproměnili. Herně jsme byli i v první půli lepší. Druhý poločas rozhodla ta standardní situace, kdy to Tomáš Randa trefil z takové dálky. Druhý gól pak padl také po hezké akci. Soutěž je vyrovnaná. Myslím, že tam jsou lepší mužstva než Vršovice, co jsme hráli za ten podzim. Byla by to špatná vizitka na závěr, kdybychom si s tím neporadili. Máme určitě lepší mužstvo.”
Pavel Homolka (Vršovice): „Byl to kvalitní zápas z obou stran. Oni měli v prvním poločase po chybě brankáře jednu šanci, my měli víc pološancí. Třeba Kučera měl otevřenou bránu. Zápas měl nasazení, dalo se na to koukat. Prohráli jsme po dvou chybách brankáře. Ten první gól byl pomalu z půlky, to se musí chytat. A při druhém, to špatně vyběhl. Celou dobu nás ale držel, a na to má taky nárok. Hráli jsme slušně, ale měli jsme problém v koncovce. Kučera se zranil, pak byl problém ho nahradit.”

 

Nejlepší hráč podle fotbalpraha.cz:  Eduard Formáček (Královice)