Neděle 14.10.2013 Uhříněves - Sokol Královice 1:5

14.10.2013 21:57

Plných pět kol čekali fotbalisté Královic na vítězství. Dočkali se ho v derby s Uhříněvsí, které na jejím domácím pažitu uštědřili krutý pětibrankový příděl. Potvrdili tak roli favorita a Tomáš Randa si dvěma góly upevnil postavení na čele přeborové tabulky střelců.

Hosté od úvodního hvizdu jako by chtěli ukázat, kdo bude na hřišti pánem. Vlétli do zápasu s velkou chutí, postupně přitlačili soupeře na jeho polovinu a bylo jen otázkou času, kdy to tam poprvé spadne. A opravdu to netrvalo dlouho. Už v 8. minutě po ideální Randově přihrávce obešel Krejča vybíhajícího Hubínka, přenechal míč zcela volnému Formáčkovi, který pak pohodlně do prázdné brány otevřel střeleckou kanonádu - 0:1.

O čtyři minuty později mohl po hezké spolupráci Formáčka s Randou přidat Pospíšil druhý gól, když už se řítil sám na domácí bránu, jenže vracející se Kasal ho stačil ještě v posledním okamžiku čistým zákrokem odzbrojit. Další velká šance hostů se zrodila ve 21. minutě, kdy Pospíšil z pravé strany načechral dlouhý centr do šestnáctky, tam Formáček ve vzdušném souboji přehlavičkoval Procházku, ale jeho rána proletěla nad břevnem domácí brány.

Tlak hostů však pokračoval a hned v následné minutě byl korunován druhou brankou. Pospíšil pár metrů před šestnáctkou lehce přiťukl míč nabíhajícímu Randovi a ten parádním bodlem do pravé šibenice zvýšil na 0:2. O chvíli později pak Hubínek včasným vyběhnutím zlikvidoval gólovou příležitost Duška.

Domácí se dlouho nemohli vymanit ze sevření soupeře a k prvnímu ohrožení hostující branky se dostali
až ve 29. minutě, kdy Plášek narazil míč nabíhajícímu Kokešovi, ale ten pálil prudce nad. Po dalších třech minutách už zase bylo horko před domácí brankou, když se po Formáčkově přihrávce vřítil do vápna Pospíšil a Hubínek jen s vypětím vytěsnil jeho nápřah na roh. Pak to na druhé straně zkoušel dalekonosnou střelou Procházka, ale Kopecký v brance byl připraven.

Ve 40. minutě vysunul Randa kolmou přihrávkou kupředu Formáčka, kterého však na hranici vápna zastavil nedovoleným zákrokem P. Dufek. Hosté získali výhodu přímého kopu a na to mají specialistu Randu, který to provedl znamenitě. Parádní trefou přes zeď vymetl pavučinu v pravém růžku Hubínkovy svatyně a na ukazateli již svítilo pro domácí hrozivých - 0:3.

V závěru poločasu ještě Formáček protáhl pohotovou přízemní střelou, již tak dost rozehřátého Hubínka, ale na ukazateli se už nic neměnilo.

Po změně stran se v obraně domácích objevil zkušený Zlatník a Procházka se vysunul do záložní řady. Jenže už po dvou minutách byl Randa hodně blízko čistému hattricku, když se po Pospíšilově přihrávce objevil sám před vybíhajícím Hubínkem avšak zblízka ho nepřeloboval. Stejně tak neuspěl ani v 58. minutě Krejča, který po kolmé Formáčkově přihrávce měl před sebou už jen Hubínka, ale ani on na něm nevyzrál.

Při další rychlé akci hostů se jako štírek protáhl po pravé straně Pospíšil, jenže místo přihrávky na nabíhajícího Randu, zvolil centr před branku, kde pozorná obrana míč odvrátila do bezpečí.

Pospíšil si vše vynahradil v 65. minutě, kdy na pravé straně převzal dlouhou přihrávku Randy, vřítil se do šestnáctky a nad vybíhajícím Hubínkem pohodlně upravil na 0:4. A pohledná hra v pohodě hrajících hostů pokračovala dál. V 71. minutě po spolupráci Pospíšila s Formáčkem měl podruhé na kopačce hattrick Randa, jenže tentokrát jeho dobře mířenou střelu vyhlavičkoval téměř z brankové čáry Zlatník.

Vzápětí si na druhé straně vypracovali první gólovou šanci i domácí, když po Procházkově centru se ve vápně z voleje opřel do míče Plášek a zazvonil na levou tyč Kopeckého brány. Mnohem lépe se Pláškovi zadařilo v 83. minutě, kdy pohotově usměrnil Kokešem rozehraný rohový kop mezi tyče Kopeckého brány a zaznamenal tak čestný úspěch domácích - 1:4.

Závěrečnou tečku celého derby pak přichystali hosté, a to dvě minuty před koncem, kdy Randa rozehrál rohový kop na bližší tyč a tam číhající Krejča hlavou pečetil na 1:5.

Vítězství Královic je naprosto zasloužené, tentokrát pod taktovkou Martina Hyského, šli za úspěchem hned od úvodních minut. Dobrou kombinací si vytvářeli spoustu gólových příležitostí a jejich výhra mohla být při trošce štěstí i vyšší. Jak po zápase připomněl nejstarší hráč hostujícího celku Jiří Plánička, tato výhra je
i pro nepřítomného trenéra Pavla Gregora. Domácí projevili snahu, ale tentokrát na svého soupeře neměli. Omluvou může být řada zraněných hráčů, kteří nemohli do utkání nastoupit.

 

Čechie Uhříněves - Sokol Královice 1:5 (0:3)
Branky:
83. Plášek - 22. a 40. Randa, 8. Formáček, 65. Pospíšil, 88. Krejča. ŽK: 40. P. Dufek, 85. Hradil - 15. Hyský. Rozhodčí: Čermák - Váša, Kučera Diváků: 100.
Uhříněves: Hubínek - Kasal, Procházka, Horáček, P. Dufek - Marek, Jančařík (46. Zlatník), Kokeš, Hradil - Plášek, L. Dufek. Trenér: Milan Šafr.
Královice: Kopecký - Záhorec, Hyský, Plánička, Slováček (89. Mervart) - Krejča, Šmíd (82. Allram), Randa, Dušek (68. Škobis) - Pospíšil, Formáček. Trenér: Martin Hyský.

Hlasy trenérů :
Milan Šafr (Uhříněves):
„Po minulé výhře na Zbraslavi, přišla dnes v derby porážka 1:5. Byli jsme rádi, že jsme dali dohromady jedenáctku. Máme pět zraněných hráčů. Na lavičce jsme měli jednoho schopného hráče, ale ten ještě nebyl stoprocentně zdravý. To jsou naše problémy. To, že nastoupil v druhé půli Radek Zlatník a Procházka se posunul do zálohy, tak to nám prospělo. Možná že soupeř po tříbrankovém náskoku i polevil a my jsme se pak víc dostávali do hry. Druhá půle vypadala trochu lépe, ale hlavně se musíme zdravotně zkonsolidovat. Každý zápas hrajeme v jiné sestavě. Dnes byl soupeř o dvě třídy lepší, hlavně v první půli nás nenechali hrát. Oba jejich krajní záložníci hráli skvěle. Vůbec nám nedali žádnou šanci, abychom mohli něco hrát. Školáckými chybami naženeme soupeři sebevědomí. Byly zbytečné ztráty balónů, nezajištění obránců. Pak se k tomu přidá i dvakrát zbytečné vyběhnutí gólmana a je z toho takový výsledek, jaký je.”
Martin Hyský (Královice): „Přijeli jsme sem vyhrát, a to se nám povedlo. Musím říci, že jsem spokojen hlavně s prvním poločasem, kdy jsme hráli to, co jsme chtěli. Kluky za to musím pochválit. V druhém poločase jsme trošíčku polevili, trochu nám i došly síly. Jinak jsme měli ale další příležitosti, mohli jsme přidat další tři góly, to jsme ale neproměnili. Hráli jsme po čtyřech zápasech, které jsme nevyhráli, takže můžeme být spokojeni. Musím poděkovat domácím, hlavně panu správci, který nás pustil na trávník. Báli jsme se, že nás dá na umělku.”

 

Nejlepší hráč podle fotbalpraha.cz:  Tomáš Randa (Královice)